söndag 7 september 2014

Staden som aldrig sover!

Hejsan!


Nu kommer äntligen ett inlägg från både mig (Seide) och Paulin! Vi båda har läst 4 år av civilekonomprogrammet och har valt att lägga till ett år för att även ta en master i företagsekonomi. Då passade vi på att läsa en termin utomlands och valde Shanghai eftersom vi ansåg att det behövdes en stor utmaning i livet. Från början är jag från Örebro och Paulin är från Eskilstuna, vi har varit vänner sedan första terminen av civilekonomprogrammet.






Vi anlände i Shanghai den 26 augusti efter en 14 timmar lång flygresa från Arlanda och har sedan dess haft fullt upp med att ordna en lägenhet, planera studierna och utforska staden. Det finns väldigt mycket att berätta om våra två veckor som vi har varit här, men det blir alldeles för stort inlägg då vi har fått uppleva väldigt mycket på sådan kort tid. I början bodde vi på hotell i sex nätter och lyckades i måndags hitta en lägenhet (Letade 8-11 h per dag!) och kunde flytta in. Sedan dess har vi inte haft tillgång till internet och därför har vi inte kunnat skriva vårt första inlägg i bloggen. Dessutom behöver man fixa VPN för att få tillgång till google, youtube och Facebook eftersom de sidorna är blockerade i Kina och många fler hemsidor. Lägenheten vi bor i är belägen i de centrala delarna i Shanghai bredvid den stora shopping gatan på Nanjing road. Vi lyckades få en lägenhet på 145 kvm för 8500 rmb som vi delar på och ligger på våning 10.



Utsikten från vår lägenhet. Shanghai är en stad som är blandad med både moderna och gamla byggnader och befolkningen är antingen rika eller fattiga.


Det är väldigt annorlunda här i Shanghai och det är viktigt att kunna anpassa sig om man ska kunna leva här. De har väldigt speciell mat och det är viktigt att inte vara kräsen. Maten är väldigt god och varje dag får man prova på något nytt! Dessutom är det väldigt billigt här och vanlig street food kostar från 8 till 30 rmb. Taxi kostar endast 14 rmb för 3 km och därefter betalar man ungefär 1 rmb/km. Dyraste taxi resan har kostat oss 25 rmb (motsvarar ca 28 svenska kronor). Det bästa sättet att ta sig fram är att åka med metron och det kostar ungefär 3-4 rmb bero
ende på vart man åker. Det är väldigt smidigt och enkelt!




De är väldigt kreativa när det kommer till mat! Alltid spännande att pröva på nya maträtter.


Det galnaste med Shanghai är trafiken, vi har nästan blivit påkörda några gånger på grund av att kineserna kör väldigt galet. Även om de är grönt så kan du bli påkörd av antingen bilar som ska svänga eller bli påkörd av någon med elmoped (helt ljudlösa och missar att se dem ibland!!) då de försöker ta sig fram mellan folkmassorna. De flesta av kineserna bryr sig inte och stannar inte för någon. När vi skulle flytta in i lägenheten och skulle ta hissen så hjälpte ingen kines mig när hissen stängde dörrarna på mig och mina två resväskor. Jag fick helt enkelt klara mig helt själv, man ska vara tacksam för alla trevliga och snälla människor i Sverige! Dock finns det snälla och omtänksamma kineser också, man får träffa olika sorters människor varje dag och med lite tur så får man träffa väldigt härliga människor.

Kurserna på universitet startar inte förrän 10 september i Shanghai. Det var bra att vi kom hit i god tid för att finna lägenhet och lära sig att klara sig själva i staden. Vi ser väldigt fram emot att få börja med kursen i kinesiska, eftersom mer än majoriteten av kineserna inte kan tala engelska och varje dag är en utmaning med språket då det är svårt att kommunicera med dem! Det är synd för Paulin eftersom de tror att hon är kines och jobbar som tolk åt mig. Även om studierna inte har börjat än så har vi ändå varit på ett av universitetets campus för att registrera oss och bekanta oss med universitetet (De har tre campus lite utspridda). Vi köpte även en textbook till kinesiska kursen och den kostade endast 35 rmb!! Helt sjukt! I Sverige kostar studentlitteraturer allt från 200 till 1500 kr.


Hittade Sveriges flagga på Campus bland alla flaggor.




Vi passade även på att rösta inför valet!


Nu är klockan 04:40 på morgonen i Shanghai och det är dags för att sova eftersom det blir en lång dag i morgon. Det kommer fler uppdateringar under veckan! Ni får jätte gärna ställa frågor om det är något ni funderar på eller om ni är intresserade av att studera utomlands. Ha en fortsatt trevlig kväll och god natt från Shanghai!


//Seide och Paulin


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar