söndag 14 september 2014

Och så var skolan igång!

Igår, lördag, var första skolveckan avklarad! Ja, här har man faktiskt plugg även på helgerna så vi fick inte helg förrän sent på eftermiddagen igår. Kurserna startade i onsdags och innan det träffade vi min (Paulins) fadder som gav oss en liten rundvandring på ett av våra campus. Skolan består av fyra campus varav det är ett som vi kommer tillbringa mest tid på. Faddern visade oss runt på detta campus och nämnde att det var väldigt litet. Litet var det dock absolut inte i våra ögon! Kändes som att det var större än Örebro universitet och då var det bara ett campus, så ni kan ju tänka er hur stor skolan är och då är det fortfarande inte en av de största universiteten i Shanghai. Flera stora restauranger där man kan välja allt möjligt till lunch för mellan 5-10 kr, ett bibliotek på 6 våningar, flera office-buildings och massa dorms som är uppdelade mellan killar och tjejer.




Deras version av våran Studentgatan, en av byggnaderna. Vi har också en version av Svampen på våran skola!

Finns en massa hemlösa katter på vårat campus!

Det är mycket nytt och allt är väldigt annorlunda. Exempelvis så tar de närvaro på föreläsningarna/lektionerna och när en rast börjar eller tar slut så spelas det upp en låt (fortfarande inte vant oss vid det och hoppar till varje gång den sätts igång). Vi är även vana vid att läsa en kurs i taget men nu läser vi istället fem kurser i taget samt att de har mycket högre gränser för att få godkänt här. Dock borde vi inte klaga då vi inte alls har mycket plugg jämfört med de kinesiska studenterna som läser 11-12 kurser i taget. Deras skolscheman är i princip uppbokade från morgon till kväll (även på helger!). Vi är även vana vid att lägga ut mycket pengar på kurslitteratur, men här är det som sagt jättebilligt som Seide nämnde i det tidigare inlägget. 35 kr för en bok här var dyrt enligt min fadder och det visade sig att det stämde. I två av våra kurser behövde vi köpa tjocka kompendier och de kostade endast 16-18 kr styck!

Deras version av våran Campusbokhandeln.

Vi försöker ta in allt så gott det går, dock har det varit ganska svårt då mycket är oklart. Skolan har ett ganska rörigt system och det har varit ganska dåligt med information. Samt att nästan allt är på kinesiska vilket inte precis är underlättande... Första introduktionsdagen då vi skulle få viktig information så gick de igenom det på kinesiska, Blackboard är på kinesiska och vi får till och med gissa oss fram till vilka klassrum vi ska ha lektion i eller fråga ett antal studenter på vägen tills vi kommer fram till rätt klassrum. Men förutom sånt här krångel som vi ändå kommer lösa så småningom så känns det kul att ha börjat skolan. Speciellt kinesiska kursen! Lärde oss väldigt mycket på första lektionen faktiskt och förhoppningsvis kommer vi ha nytta av den framöver så att det blir lite lättare att kommunicera med kineserna här.

Några anteckningar rån kinesiska-kursen. Förstår inte hur man kan skriva i kinesiska tecken eller varför man använder sig av det?! Hur svårt som helst!

Dags att gå och lägga sig då, en ny skolvecka börjar imorgon! Vi har redan två prov den här veckan samt lite läxor så nu lär pluggandet dra igång. Vi uppdaterar om hur det går under nästa vecka! Och ställ som sagt frågor om det är något ni speciellt ni vill veta :)

/ Paulin & Seide










1 kommentar:

  1. Pauline och Seide,
    Kul att följa er från Örebro. Ha en fortsatt bra termin på SUFE!
    M v h
    Ulrika på Internationella kontoret

    SvaraRadera