söndag 7 september 2014

Söndagsutflykt till Schlossberg

Trots att tiden på en ny plats med nya människor i det stora är superkul och intressant så är vissa dagar lite tyngre än andra. De när hemlängtan och saknad efter nära och kära slår till. För mig har det varit mycket nya saker de senaste veckorna och att göra en så lång resa som det här är första gången. Men för att stilla saknaden så är det toppen med alla nya människor som faktiskt också sitter i samma båt! Vissa har varit med om liknande saker tidigare och för andra är det här också först gången långt hemifrån.

Det gäller att sysselsätta sig och få tankarna på annat håll, så idag tog jag och två andra svenska tjejer som bor i samma hus som jag, Sanna och Johanna, en tur ner på centrum och besökte en av de större sevärdheterna här i Graz, Schlossberg.


Det är alltså ett slottsberg som ligger i centrala Graz. Där finns både ett urtorn, klocktorn, en 98m djup brunn och kasematter - förutom den underbara utsikten förstås!!!

Det går att ta sig upp till toppen på olika vis. Antingen genom att ta hissen, den plana asfalterade vägen eller trapporna. Vi valde trapporna och efter att ha räknat (med reservation för några felräkningar och glömda steg) så kom vi fram till att det var ungefär 289-300 trappsteg upp till toppen, men det var värt vartenda steg!!

Här ser ni vyn i panorama från halva trappan. Fantastiskt!!

Utsikten över Graz och floden Mur som delar den Östra och västra sidan av staden.
Uppe på toppen stod en man och spelade musik i anda med platsen. Han hade till och med en repertoar och att se utsikten samtidigt som man hade blockflöjtstoner i bakgrunden var riktigt häftigt!

Vi är inte helt säkra, men vi tror att det skulle bli någon form av filminspelning på toppen. De riggade och drog på grejer som tusan.

Anledningen till de 300 trappstegen upp. Det berömda klocktornet skymt av träden.



Urtornet.

Det har varit min dag. En lagom lång utflykt i solen en söndag när alla affärer är stängda och man har lite hemlängtan.

//Jaqueline

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar