söndag 19 maj 2013

17:e Maj

Så har man upplevt den stora dagen. 17:e Maj. Vi svenskar har lite att lära vad gäller firandet av landet kan man säga! Det blev en helt fantastisk dag... eller egentligen så började vi att fira den 16:e. Då var staden full av rödklädda studenter och det var fester till höger och vänster. På fredagen den 17:e gick vi upp tidigt (alldeles för tidigt med tanke på att vi varit ute kvällen innan) och hade champagnefrukost, så som man tydligen ska! Vi intog ett kök på 17:e våningen och dukade upp en buffé men bröd, ost, lax, ägg, salami, skinka, pannkakor, jordgubbar... ja ni förstår, en massa mat! Därefter var det dags att försöka få en plats på spårvagnen in till stan, något som var lite svårare än väntat men efter några tåg så fick vi plats. Där kände vi oss som äkta turister eftersom alla, nu menar jag alla, hade folkdräkt förutom vi utbytesstudenter. Det spelade ingen roll om den var ett litet barn på 2 månader, en gumma på 90 eller en hund. Alla hade bunad, som dräkten kallas. Väl nere i byn så kollade vi på paraden! Bergen är kända för alla trumslagare som går med i paraden, det var riktigt imponerande att se och höra hur skickliga de var.

Självklart måste man ha en flagga att vifta med!

Folk högt och lågt, allt för att se paraden.


Vi hade också hört att alla äter korv och glass och det var verkligen ingen myt. Finklädda i folkdräkt, med en glass i ena handen och en varmkorv i den andra. Det är så man ska fira. Vi följde självklart denna tradition men klarade inte av att komma upp i 17 stycken av var sort som man tydligen ska!

Efter den 17:e Maj som var en varm men mulen dag har solen strålat och temperaturen stigit till 26 grader. Jag har gått upp för ett fjäll och solat, suttit på uteserveringar och i hamnen, suttit ute på gräset tills fåglarna vaknat till liv efter natten, suttit på stranden och mest bara haft det gott i sällskap av vänner. Nu försöker jag desperat få in lite luft på rummet så jag kan sova, smörja in mina brända axlar och så hoppas jag på en lika fin dag imorgon!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar